Ajung și eu acasă după o activitate sportivă nocturnă destul de intensă (știu că sună dubios și interpretabil, dar de data asta chiar nu a fost vorba despre sex) și dau să-mi verific mail-ul. Printre atâtea click-uri, meniuri și ferestre, un titlu îmi atrage atenția:
Imagini de basm din cel mai “înalt” sat din ţară
Mă gândeam, în mod logic, că o fi pe undeva prin Carpații Meridionali, ei fiind cei mai înalți munți ai noștri. Poate prin Bucegi, de ce nu prin Făgăraș, dar nu scoteam din ecuație nici Parângul. Chiar și grupa Retezat-Godeanu era o variantă.
Când am văzut începutul articolului, cu ”un sat brașovean”, mi-a fugit gândul la Peștera, însă destoinicii, reputații și competenții noștri jurnaliști de investigație l-au dat câștigător la metri pe mai cunoscutul Fundata, cu 1304 unități de măsură standard a lungimii în Sistemul Internațional.
Am schițat 2-3 grimase, m-am uitat puțin chiorâș, am mai citit o dată numărul 1304, așteptându-mă, sincer, la ceva mai mult. M-am gândit imediat la niște localități din Apuseni, din Maramureș, din Bucovina, cătune, așezări cu populație permanentă, distanțe dintre case, diferență de nivel, dar nu mi-am propus să fiu suspicios, să nuanțez sau să infirm această informație, așa că am citit cumințel mai departe.
În paragraful 2 am avut impresia că dau peste o nouă variantă de abecedar, dar nu voi fi nici malițios și nu voi discuta despre complexitatea informațiilor oferite în acest articolaș. Îmi impun (cu oarece refulare) să fiu constructiv în atitudine și elegant în exprimare, pentru că doar așa pot veni cu o analiză și niște soluții reale la eventualele mici inexactități. Sunt enumerați niște munți, niște trasee turistice, niște direcții, informații care pot fi asimilate de un copilaș care tocmai termină clasa I … fără coroniță. 🙂
Nu aș fi fost deranjat nici măcar de eroarea de plasament a stațiunii sucevene Soveja, dacă nu ar fi fost asociată cu județul Suceava.
Toate ca toate, dar când e vorba de Suceava deja devine personal, așa că doresc să îmi apăr sărăcia și nevoile și neamul … și să fac niște precizări. 😀
…
Ștefan cel Mare nu a mutat munții din preajma Cetății de Scaun, asemenea lui Mahomed, atunci când le-a dăruit cele 7 culmi feciorilor Vrâncioaiei. Acești munți (cu satele aferente, printre care și Soveja) se află acum în județul Vrancea (după numele mamei-eroină), nu în județul Suceava.
Este bine, totuși, că nu a zis Sovata, ar fi greșit și județul și nici nu aș fi găsit legături prea strânse între Sovata și Ștefan cel Mare.
Este rău, totuși, că nu a zis Sadova, ar fi nimerit și județul și aș fi găsit și legături prea strânse între Sadova și Ștefan cel Mare.