Purtătorul de cuvânt al Băsescului a vorbit seara trecută într-o emisiune la Digi24. Nu, nu a fost vorba de Bogdan Oprea, ci de Laura Codruța Kovesi. Știu, apreciativă afirmație din partea mea; cine nu și-ar dori să poarte cuvântul Președintelui în gură ?!!?

Din motive tehnico-temporalo-spațialo-aventuriere extrem de serioase, nu mă voi putea lansa acum într-o analiză vastă a istoriei Codurilor (Penal și de Procedură Penală). Îmi pare rău pentru această lipsă de profunzime și de substanță, mi-aș fi testat din nou aducerea aminte alături de spiritul ușor răzbunător … și aș fi făcut o referire la capacitatea cognitivă extrem de redusă a pontiștilor, dar mai ales a băsiștilor. Deși au și antonescienii implicarea lor în povestea asta, Cătălin Predoiu, viitorul prezidențiabil PDL-ist, fost Ministru al Justiției în 4 guverne consecutive, a fost și membru PNL. Halal.

Scurt pe 2.

Laura ne spune că problema principală nu e cea legată de urmărirea telefoanelor (art. 140), ci cea legată de urmărirea penală (art. 305, alin. 3). Cică ar fi fost modificate niște proceduri în CPP care îngrădesc posibilitatea de exprimare a procurorilor.

Predoiu infirmă, și ne spune că aceste coduri sunt foarte bune. Kovesi confirmă, dar doar în parte, spunând că foarte multe norme sunt bune, dar ea se concentrează pe cele mai puțin inspirate.

Boc și-a asumat răspunderea pe aceste Coduri în anul 2009. Nu a urmat nici o moțiune, așa că procedurile și-au urmat cursul constituțional. Cum ? Simplu …

Băse promulgă Codurile, tot în 2009.

Din motive tehnice, s-a convenit ca intrarea în vigoare să fie în anul 2010 sau 2011. (nu mai știu exact și nici nu am timp să mă documentez).

”Nu facem dosare politice.”

”Sunt politicieni din toate partidele politice.”

”Sunt foarte rare cazurile în care ne sesizăm din oficiu.”

”Multe denunțuri sunt făcute chiar de oameni politici.”

Sunt 4 citate din Laura Codruța Kovesi.

A spus doar o singură prostie legată de independența magistraților la nivel de imagine. În rest, tipa mi se pare competentă și aplicată din punct de vedere juridic. Și chiar nu sunt ironic.

Nu am pretenția să fi fost foarte consecutiv, logic, fluent și coerent în exprimare. Așa că vă voi da și un link al lui Moise Guran, din care probabil că veți înțelege mai multe.

http://www.biziday.ro/2014/01/30/o-batalie-mai-importanta-decat-noua-luni-de-mandat/

Închei cu luarea de cuvânt a lui Băsescu, care declară că el a promulgat un cod corupt, iar dacă Ponta nu îl modifică prin Ordonanță de Urgență, plagiatorul devine și protectorul corupților și infractorilor.

Cică a fost o greșeală, nu a citit cum trebuie legea. La el la Cotroceni nu prea sunt juriști penaliști, ci sunt mai mult constituționali. Așa spune domnul nostru președinte. Și își cere scuze.

Eu propun să îl iertăm și să îi mai oferim încă 2 mandate. Pentru că de-acum înainte sigur va vedea cu ochiul bun, nu cu cel chior, va lovi cu fața, nu cu dosul, și va deveni constituțional, nu penal.

Legea penală urmează să se schimbe mâine, 1 februarie 2014. Retroactiv. 😉 Aici e perversitatea și subtilitatea situației. Situație de care profită Ponta și Voiculescu din plin, dar pe care Băsescu a provocat-o. De ce ? Pentru că acum 5 ani vedea cu alții ochi viitorul lui penal, scuze, politic.

2 considerații:

Adevărul e că atunci când ești cel mai mare penal nedovedit din țara asta, nu ai nevoie de alți penaliști pe lângă tine. Ar putea deveni periculos.

Lupii tineri cum sunt Ponta și Șova, oricât de perverși și mârșavi ar fi (și sunt), mai au de învățat multe de la bătrânul lup de mare.

Silabisiți după mine: Bă, se-scu-fun-dă flo-ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *