Acest articol îl puteți citi și pe http://www.techadviser.ro/blog/dispozitive-mobile/.

Am conceput inițial această scriere ca fiind una extrem de complexă, tehnică și vastă. Exact cele 3 ”calități” care fac orice articol să nu fie citit decât de autorul acestuia și de vreo 4-5 șoareci de laborator. Așa că, pentru a-mi atinge scopul final, acela de a fi apreciat și citit cu interes de un număr cât mai mare de pasionați de tehnologie, va trebui să îmi schimb puțin abordarea și să fiu nu doar cunoscător, ci și extrem de inteligent, aplicat, clar, concis și coerent în exprimare. Plus încă un mic detaliu, ar trebui să creez un orizont de așteptare real care să mențină treaz interesul și care să fidelizeze potențialii cititori.

Fără o și mai lungă introducere, voi începe cu prezentarea unui domeniu care ne influențează pe toți, indiferent că ne-o dorim sau nu, indiferent că recunoaștem sau nu. Nu, nu mă voi referi la întreaga tehnologie informațională. Voi aborda în articolul acesta și în cele ce vor urma subdomeniul dispozitivelor mobile, dintr-o perspectivă ușor diferită, dar sper eu, extrem de interesantă.

Așadar, la ce credeți că ne referim atunci când spunem dispozitiv mobil ?

Cum probabil vă dați seama și din denumire, la orice echipament electronic ce poate fi deconectat de la priză și care, în această stare, posedă o oarecare autonomie, permițând utilizatorului să să miște (deci să fie mobil) în timp ce îl folosește. Simplu, nu ? Ei bine, nu prea, pentru că definiția acceptată de cei mai importanți producători din domeniu (Samsung, Apple, HTC, LG, Nokia, Huawei etc.) este una ceva mai restrictivă.

La nivelul de dezvoltare tehnologică actuală, dispozitiv mobil nu este acceptat ca fiind orice personal digital assistant-PDA (precursorul smartphone-ului), telefon (mai mult sau mai puțin inteligent), tabletă sau laptop (chiar și ultraportabil).

În primul rând, trebuie să fie îndeplinit factorul masăAcea masă a cărei unitate de măsură în Sistemul Internațional este kilogramul și care nu trebuie să depășească 910 grame.

În al 2-lea rând, trebuie să fie îndeplinit factorul confort. Dar nu orice fel de confort, veți vedea, pentru că poate fi confortabil și să țineți laptop-ul în brațe. Confortul se referă la faptul că echipamentul electronic trebuie să fie suficient de mic (și de ușor, după cum am văzut și mai sus) încât să poată fi ținut în mână.

În al 3-lea rând, trebuie să fie îndeplinit factorul dotare tehnologică hard. Aceste echipamente, în mod obligatoriu, trebuie să dețină în cadrul lor un periferic de ieșire (ecranul) și unul de intrare (tastatura) sau, ca în cazul majorității smartphone-urilor, un periferic de intrare-ieșire (touchscreen-ul).

Și în al 4-lea rând, trebuie să fie îndeplinit factorul dotare tehnologică soft, aceste echipamente având un sistem de operare ce suportă acele aplicații care ne fac nouă viața mai frumoasă. Așa zisele apps.

Pentru a mai risipi puțin din confuzia creată, vă voi spune că, în termeni informatici, cel mai apropiat sinonim pentru dispozitiv mobil (mobile device) este (dispozitiv de calcul ținut în mână) handheld computing device.

Acestea fiind spuse pentru început, în zilele ce urmează veți vedea care este legătura dintre cei 4 factori. În același timp, voi încerca să radiografiez fiecare factor în parte, pentru a trece de la aparență la profunzime.

Și nu uitați, perspectiva tehnologică este cel mai frumos și complex mod de a privi lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *