Coelho spunea în Alchimistul că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, universul întreg va conspira pentru realizarea dorințelor tale. Evident, cu niște cuvinte mai ticluite și într-un cadru mai măreț, dar ideea era cam aceeași.
Eu nu aș avea tupeul și mai ales vanitatea de a cere acest lucru. Dar astăzi, ajungând în Zărnești și privind Bucegii cu ochii închiși, am deschis o carte. După ce deschid ochii, citesc titlul: Adela.
Nu, cartea nu a adus-o un duh sechestrat prea mult timp în vreo lampă ruginită. Nici măcar Duhul Sfânt nu s-a îndeletnicit cu o astfel de vrednicie. Cartea am cumpărat-o acum 2 luni din Metro, cu gândul la o fostă iubită a unui foarte bun prieten. Ce formulare nefericită și extrem de interpretabilă, și nu neapărat în favoarea mea. 😀 Dar în afară de nume, nu am avut ”plăcerea” să aflu și alte amănunte ”intime” despre ea. Planul meu era să îi ofer cartea prietenului, drept cadou de ziua lui onomastică.
Dacă stau și mă gândesc mai bine, atunci când am cumpărat cartea, nu a fost numele ei cel care mi-a atras atenția, ci numele autorului. Nu-mi amintesc să-l fi studiat la școală pe Garabet Ibrăileanu, dar l-aș fi preferat în locul Hortensiei Papadat-Bengescu ( îmi displace doar romanul ei, nu și concertul din muzică de Bach), sau chiar în locul lui Mihail Sadoveanu (pe care nu l-am considerat niciodată un scriitor calitativ, ci mai degrabă unul cantitativ).
Nu știu dacă voi reuși să fac înțeleasă viziunea mea despre Garabet Ibrăileanu, dar …
Colaboratorii îl considerau un mizantrop extravagant neînțeles.
Studenții săi îl numeau profesorul etern.
Cei care nu îl cunoșteau îl socoteau un necunoscut. 😀
El spunea la adresa propriei persoane că <<sunt un om foarte sociabil, dar într-un cerc foarte restrâns>> și <<cu cine nu pot avea vreo legătură sufletească n-am ce vorbi niciodată … și mă simt încurcat și jenat … și am aerul unui idiot.>>
Eu îl consider cel mai vindecat de personalitate dintre toți prozatorii noștri, și cu cel mai mare caracter.
…
El: ”Tot ce nu este etern, este zadarnic. Nimic nu este etern.”
Eu: ”Eternitatea este formată din zădărnicii. Zădărnicia este eternă.”