După cum spuneam și ieri, cu alte cuvinte … este greu și oarecum incomod să ai bune intenții, răbdare și voință pentru a căuta, a te documenta și a înțelege anumite mecanisme la care vrei să te referi, în cazul de față mecanismele legale, repet, legale, ale funcționării instituțiilor statului. În cadrul lor instituțional și constituțional.

Din păcate, foarte mulți bloggeri, unii foarte citiți, care cu sau fără voia lor sunt și formatori de opinie, aleg calea lejeră, superficială, de bășcălie și ironie ieftină. Și dacă până acum 3 zile credeam cu tărie că ironia este apanajul inteligenței, acum cred cu și mai multă tărie că ironia ieftină (sau chiar gratuită) este într-o mult mai mare măsură doar o dovadă a impotenței. Cu alte cuvinte, să zicem că am reevaluat ironia.

În cele ce urmează voi face referire doar la cele 2 link-uri primite și pe care nu le-am comentat ieri. Nu îmi dau seama nici până acum care e relevanța lor, dar voi încerca să le descifrez, poate găsesc niște înțelesuri ascunse care mă eludează.

Link-urile în cauză sunt către 2 articole ce aparțin, unul lui Zoso, (articol apărut pe blogul lui), celălalt Ondinei Gherguț, articol apărut pe site-ul ziarului România Liberă, ambii mari analiști în probleme de drept și sisteme politice integrate – NOT.

Chiar nu îmi propun să fiu răutăcios, dar dacă le citesc cu scopul de afla ce s-a întâmplat în cazul Băsescu-Ponta-Nițu-Papici, nu găsesc decât frânturi de adevăr, truncheri de mesaj, sugestii direcționate zoios, interpretări mediocre, limitate, retardate, răuvoitoare … sau mai simplu, interpretări proprii și personale.

De la Zoso aflăm cum ”Ponta tocmai i-a pus zăbala lui Dragnea”.

Orice om normal se gândește că vom afla în acest articol cum aspida (mi-a plăcut cuvântul folosit de C.T.P. ) cu ochelari care și-a schimbat pielea până a ajuns la maturitate, adică Ponta, îl pune la punct, îl strunește (ca pe cal de căpăstru) pe baronul Dragnea. Ba nu, marchizul Dragnea, pentru că Teleormanul este un județ de graniță, iar marchizul este stăpânul unei zone de graniță pe care trebuie să o apere, pentru asta având la dispoziția sa mai mulți soldați decât ceilalți nobili. Lucru deloc nobil, care s-a văzut și la referendum.

Zăbala mai este și o localitate din județul Covasna, aflată chiar lângă localitatea Covasna, dar având în vedere că s-a folosit litera mică pentru acest substantiv, vom rămâne la ideea din paragraful anterior.

Aflăm în continuare ce s-a întâmplat marți și miercuri, doar din consemnarea lui Zoso, fără nimic care să-i confirme spusele. Nu știu, o ”ghilimică” mică, mică, o declarație, un punct de vedere, ceva audio, video, orice.

Marți, după ședința C.S.A.T., Băsescu îi spune Ministrului Justiției că trebuie urmate niște proceduri dacă vrea să schimbe șefii de secții ai D.N.A. Bun, asta este o informație. Dar m-ar fi interesat și în ce context îi spune. Într-o dezbatere cu plenul C.S.M. ? Într-o discuție publică ? În cadrul ședinței C.S.A.T. ? Și de ce îi spune președintele unui ministru cum să-și facă treaba ? Mai ales că schimbarea șefilor de secție la D.N.A. nu e treaba ministrului … Conform dispoziţiilor art.131 din Constituţie, procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, imparţialităţii şi al controlului ierarhic sub autoritatea ministrului justiţiei. Aceasta nu înseamnă că Ministerul Public este subordonat ministrului justiţiei. Un link de acest gen în care să înțeleg relația dintre Ministrul Justiției și procurori m-ar fi ajutat mult mai mult (http://www.mpublic.ro/p_executiva.htm). Sau chiar ceva mai punctual de atât (Legea nr. 304 din 28 iunie 2004 privind organizarea judiciară http://www.mpublic.ro/legi/l304_04.htm.)

Zoso spune: ”Cazanciuc se face că nu înțelege și nici nu raportează mai departe, probabil.” Pot să cred că nu înțelege, probabil, pentru că nu e nimic de înțeles … sau poate îi spunea în același timp domnului Băsescu că trebuiau urmate niște proceduri pentru atribuirea casei din Mihăileanu ? (http://www.gandul.info/politica/istoria-dobandirii-imobilului-din-mihaileanu-intesata-de-minciunile-presedintelui-254175).

După aia se ia de procurori, ”Nițu e un meseriaș”, Iuliana Bendeac și Viorel Cerbu sunt ”doi procurori obedienți”.

”Procuroarea Iuliana Bendeac e la fel de bună: anul trecut a avut un singur dosar finalizat, doisprezece soluţii de neîncepere a urmăririi penale şi șase declinări de competenţă.” spune Zoso. Deci 12 NUP-uri în 2012.

”Palmaresul Iulianei Bendeac: 5 NUP-uri în 2012 şi vreo 6-7 anul acesta”, spune Ondine Gherguț.

Înclin să o cred pe Ondine, pentru că ea are surse din interior.

Vă prezint o dovadă extrem de mârșavă despre cum se face presă în țara asta:

De altfel, surse din interiorul secţiei ne-au anunţat că şeful Dumitrescu a făcut o prelucrare cu toţi procurorii din subordinea sa cărora le-a transmis să nu se mai obosească să găsească infracţiuni conexe celor de corupţie deoarece în România achiziţiile publice sunt făcute corect. Nu am reuşit să luăm legătura cu dl Dumitrescu pentru a comenta informaţia.” Citat din articolul Ondinei Gherguț.

Așa ar fi putut și să spună că surse din cercul meu de prieteni i-au comunicat ei cum că eu sunt un terorist, subminez economia și plănuiesc un genocid. Hai să bag și acuzația de poponar și nazist, pentru că acele surse nu m-au văzut cu o femeie cam de multișor și, deși nițel înțelept la tâmple, sunt blond cu ochii albaștri. ”Not there is anything wrong with that”, ca să îl citez pe George Costanza. :)) … Nu am reușit să luăm legătura cu domnul Motreanu pentru a comenta informația. Dar el rămâne în opinia publică un terorist, infractor, nazist și poponar.

Exemplu de titlu și subtitluri de articol la duduia asta:

”Culisele eliminării procurorului care l-a anchetat pe Dragnea”

Procurorul general îi sancţionează pe cei care muncesc şi îi promovează pe leneşi şi pe obedienţi”

”Palmaresul Iulianei Bendeac: 5 NUP-uri în 2012 şi vreo 6-7 anul acesta”

Îi spun duduie pentru că îi place foarte mult apelativul, aici putând vedea și cum îl folosește (http://ondineghergut.wordpress.com/2013/04/28/dialog-incendiar-ondine-ghergut-adina-lupea/). Nu voi comenta dialogul ăsta ”incendiar”, pentru că fiind poponar, sunt, evident, și misogin. Iar discuția între 2 dudui nu mă tentează câtuși de puțin.

Dacă mă întorc la articolul lui Zoso, văd că ”Dragnea e mai motivat acum ca niciodată să îl suspende pe Băsescu. Voiculescu la fel.” Sunt atât de motivați încât nu au luat nici o măsură în acest sens. Și nici nu cred că vor lua. Deși Băsescu ar trebui, nu suspendat, ci demis în fiecare zi de vreo 3-4 ori, la cât de constituțional este.

Și închei cu multe puncte de întrebare legate de formularea cu ”casă de 500 mp și o avere de cinci sute de lei (???) dacă ești baronul unui județ care se zbate în sărăcie”. Dacă până acum am fost în ceață, acum s-a întunecat complet. Ce treabă are sula cu prefectura, ar spune unii ? Și eu pot să mă duc în Botoșani sau în Vaslui și să îmi fac o casă de 800 mp. Videanu are una și mai mare în capitală. E interzis să îți faci casă într-un județ sărac ? Cinci sute de lei ? Sincer, credeam că baronii sunt mai bogați … deși repet, Dragnea este marchiz, pentru cei pretențioși într-ale titlurilor nobiliare.

Eu nu spun că Dragnea este vreo ușă de biserică, dimpotrivă, instinctul îmi spune că și el, și Ponta, dar mai ales Șova ar trebui să se ”răcorească” pentru puțintică vreme.

Eu spun, în schimb, că presa liberă nu prea mai există. Și bloggeri ăștia, care sunt mai toți exponenții tinerei generații, nu fac decât să îmi confirme spusele.

Da’i ghini și-așe rău cum îi. (http://www.timpul.md/articol/o-tara-fara-presa-libera-1875.html)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *