Îl felicit pe domnul Dorin Lazăr, un blogger din ce în ce mai activ, pe care îl citesc cu o oarecare familiaritate, chiar căldură. 🙂 Posturile sale au substanță, au viziune, au originalitate, dar au și subiectivism, ceea ce e perfect natural.

Nu mă voi referi în detaliu decât la primul paragraf, deși au și celelalte mici breșe milaneze în logică. Dar asta e oarecum inevitabil, nu poți acoperi toate aspectele unei probleme nici dacă ești Uranus …

Oricum, mi se pare cu vreo 2-3 clase peste mult mai relevantul și cititul Vali Petcu (a.k.a. Zoso) pe care, cu multă răbdare, l-a învățat să scrie și cu diacritice.

Lucian Papici, șeful secției 1 a DNA, așa numita secție de dosare grele NU a fost demis, a fost retrogradat. El nu mai este șeful acestei secții, este doar un procuror în cadrul acesteia. Dar repet, NU a fost demis. Iar această decizie nu a luat-o nici președintele Senatului, nici primul-ministru, nici tipul ălălalt care ocupă abuziv (după umila mea opinie) poziția de la Cotroceni. (Da, spunând asta, îi condamn și pe primii doi la ilegitimitate.)

Decizia retrogradării, și nu a demiterii, a luat-o cel îndreptățit de lege să facă asta, și anume procurorul general, domnul Tiberiu Nițu. În rest, sursele judiciare vor spune una, Băsescu va spune alta, Ponta va plagia și el una dintre variante.

Lucrurile trebuie văzute mai profund, de departe și cu bătaie lungă. Domnișoara Laura Codruța Kovesi și domnul Tiberiu Nițu au fost persoanele negociate de Băsescu și Ponta, prima fiind propusă de președinte, al doilea de prim-ministru. Băsescu o va pune pe Laura să denunțe, scuze, Laura Codruța Kovesi va denunța această revocare dispusă de domnul Nițu, ca fiind abuzivă, invocând lipsa motivelor întemeiate. Tiberiu Nițu va spune că Papici a falsificat niște date din dosarul referendumului, și deci se justifică revocarea.

Care este urmarea, făcând abstracție de toți tiriplicii cărora le place să se audă vorbind ?

Lucian Papici este înlocuit, cel puțin temporar, la conducerea secției, de procurorul Iuliana Bendeac, cea care l-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu în dosarul șantajului. Încă un detaliu, domnul Dragnea, marele vizionar întru regionalizare este și el trimis în judecată, iar dosarul lui se apropie de finalizare.

Și dacă procurorii nu vor mai face o mie de vicii de procedură, și dacă judecătorii vor fi legați la ochi după ce vor fi finalizat dosarele grele, în așa fel încât să nu conteze dacă în fața lor e Voiculescu sau Dragnea cu toată șleahta lor pospolită … atunci să fie lege, nu tocmeală.

Nu comentez declarațiile (din nou neconstituționale ale lui Băsescu, cred că pentru a o mia oară), nici pe cele ale lui Ponta, la fel de trufașe. Nici nu contează, pentru astea nu schimba cu nimic starea de fapt și de drept descrisă mai sus.

Inițial, acest post începuse ca o replică dată lui Dorin, pe un paragraf punctual. Dar din articolul lui, corect pe fond, ajung să observ lacunele imense în ceea ce privește nivelul de cultură (aș putea spune și civilizație) a populației.

Nu avem cultură. Ergo, nu avem cultură juridică. Ergo, nu avem cultură politică. Ergo, nu înțelegem noțiuni elementare ale democrației, nu știm să facem legi, nu știm să le interpretăm, nu le înțelegem. Ergo, nu vom protesta împotriva a ceea ce nu înțelegem.

Este mult mai ușor să ieși în stradă și să urli pentru sau împotriva unei pepite de aur și a cianurii aferente, pentru sau împotriva unei amenzi, pentru sau împotriva unui loc de cazare în cămin. Nu trebuie să gândești prea mult pentru a înțelege aceste mecanisme împotriva cărora poți fi fără nici un efort.

Aș vrea să închei motivațional și să spun că litera legii ar trebui să fie introdusă în abecedar, pentru a o învăța toți de mici. Deși rezultatul ar fi la fel de futil ca dorința mea utopică de a exista în legile noastre mai multă rațiune și mai puțină pasiune. Cred că aș extrapola chestia cu rațiunea și pasiunea și la oameni. Dar mă mai gândesc …

3 thoughts on “Unde-i lege, nu-i tocmeală.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *