27 noiembrie

 

1940Nicolae Iorga este asasinat de către gruparea fascistă Garda de Fier.

La fel ca în cazul prim ministrului liberal I. G. Duca sau a țărănistului Virgil Madgearu, legionarii acționează cu sânge rece, organizat, calculat, criminal. Un comando format din membrii ”marcanți” ai grupării îl ridică de la vila sa din Sinaia, îl însoțesc până la Strejnic, după care descarcă în el 9 gloanțe, cu calibre de 7,65 și de 6,35 mm.

Are această soartă deoarece este considerat de legionari principalul responsabil pentru moartea ”căpitanului” lor, Corneliu Zelea Codreanu, pe care Iorga l-a acuzat de calomnie, l-a contracarat și ironizat de multe ori în luările sale de cuvânt, și mai ales în textele publicate. Premierul de atunci, Armand Călinescu, care a cerut în nenumărate rânduri interzicerea activităților legionare, dă curs cererii lui Iorga, ordonând judecarea lui Codreanu pentru conspirație.

Evenimentele se precipită, având loc asasinate și în rândul regaliștilor și în tabăra legionară.

Astfel, în 30 noiembrie 1938, cumnatul lui Armand Călinescu, maiorul Dinulescu, executând un ordin direct din partea lui Carol al II-lea, participă activ la asasinarea prin sugrumare a liderului legionar, Zelea Codreanu.

În data de 21 septembrie 1939, Călinescu este asasinat de legionari chiar în centrul Bucureștiului. Autorii se predau și sunt împușcați fără judecare.

În următorul an încep execuții în toată țara, atât ale legionarilor, cât și ale regaliștilor, culminând cu ziua și noaptea de 27 noiembrie, când, pe lângă Iorga și Madgearu, este decimat în cadrul Masacrului de la Jilava întreg aparatul administrativ al lui Carol al II-lea.

A fost un om genial … atâta timp cât nu a făcut politică.

După terminarea liceului, a absolvit Universitatea din Iași într-un singur an, cu diploma ”magna cum laude”, obținând doctoratul la numai 23 de ani.

A fost Doctor honoris causa al foarte multor universități, printre care Oxford și Sorbona.

A scris imens, imens, imens: 1003 volume, 12755 articole și studii, 4963 recenzii. Istorie și artă, poezie și proză, dramă și comedie, memorii și corespondență, cultură și civilizație, religie și știință.

Doar 2 citate ale mediocrului politician, dar imensului, imensului, imensului cărturar și orator:

”O înfrângere e numai mijlocul pe care ni-l dă soarta ca să vedem ce ne lipsește pentru a învinge.”

Și cea care îmi place cel mai mult:

”o idee nu e mai clară cu litere mai mari.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *