24 noiembrie

 

1826 – S-a născut la Florența, Carlo Lorenzini, cunoscut mult mai bine sub numele de scriitor, Carlo Collodi. Chiar și așa, în afară de rezonanța italiană, numele lui nu vă spune mare lucru.

Dacă însă, v-ar ironiza cineva cu apelativul de Pinocchio, ați ști cu siguranță la ce se referă. Ei bine, Collodi a fost cel care ne-a povestit aventurile marionetei de lemn pentru prima oară.

Deja cunoscut și recunoscut de ani buni ca un important scriitor pentru copii, el încearcă, în timp, să creeze personaje care să simbolizeze mai mult decât un simplu caracter. Vrea să impresioneze cititorii prin simbolistica, principiile și conceptele care se ascund în spatele personajului.

Astfel, în 1880, prin alegoria ”Povestea unei marionete” numită și ”Aventurile lui Pinocchio” reușește să creeze un personaj care va prinde viață atât în povestioară, cât și în viața reală. Povestioara a fost publicată în revista ”Il Giornale del Bambini”, prima revistă italiană pentru copii.

În timp, Pinocchio se va desprinde de sub penița lui Collodi și de sub dalta lui Geppetto … și va avea o viață independentă și eternă, fiind prezent mereu în jurul nostru … cu minciunile sale.

 

Because we all know … yet we all lie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *