20 noiembrie

 

1985 – Compania Microsoft lansează prima versiune de Windows și, totodată, prima interfață grafică (GUI) pe platforma de (P)ersonal(C)omputer. Este vorba despre Windows 1.0, sau mai pe românește Prima Fereastră.

Fiind inițial doar un program MS-DOS, Windows-ul ajunge să își execute propriile formate (new executable), iar aplicațiile să folosească memoria după sistemul de management al Windows-ului, nu al MS-DOS-ului.

Adăugând la toate astea faptul că MS-DOS-ul este foarte limitat din punct de vedere grafic, Windows-ul se dezvoltă din ce în ce mai mult, iar după încă vreo câteva versiuni de mediu de operare (2.0, 2.1, 3.0, 3.1 – ultimele două versiuni le-am prins și eu :D), devine el însuși un sistem de operare veritabil, odată cu apariția versiunii Windows 95.

La început a avut un impact insignifiant pe piață, majoritatea utilizatorilor folosind Macintosh GUI și GEM (Graphical Environment Manager). Treptat, folosind diferite strategii de marketing (vânzarea Microsoft Excel, Internet Explorer, Windows Media Player și a altor aplicații în același pachet cu Windows-ul), îmbunătățindu-și capabilitățile de multitasking și oferind produsul și suportul mai ieftin decât al concurenței, a ajuns să fie astăzi lider mondial incontestabil pe piața sistemelor de operare.

Ca să vă faceți o idee, doar pentru sistemul de operare Windows 7, pe care îl folosește majoritatea utilizatorilor (chiar dacă între timp a apărut Windows 8), s-au vândut peste 650 de milioane de licențe. Dacă estimăm costul unei licențe în jurul valorii de 100 de euro (indiferent că este Windows 7 Home Basic sau Windows 7 Ultimate Edition) … ajungem la ”modesta” sumă de 65 de miliarde de euro (65.000.000.000).

Prin comparație, veniturile bugetului României pe 2012 au fost de aproximativ 95.000 de milioane de RON, ceea ce înseamnă puțin peste 20 de miliarde de euro (20.000.000.000).

Cum ar zice și maestrul Dem Rădulescu:

”scrie numai una sută lei … puțin, foarte puțin … mă rog”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *