18 noiembrie

 

1307 – Legenda lui Will-iam Tell (pe care francezii îl numesc Guillaume – mi s-a părut funny mențiunea) ne povestește că, în această zi, eroul nostru împreună cu fiul său au fost arestați de conducătorul ținutului, Albrecht Gessler, pentru nesupunere, urmând să fie executați.

Totuși, cunoscându-i măiestria și fiind impresionat de calitățile impresionante în mânuirea arbaletei, Gessler îi oferă șansa salvării de la moarte. Cum ? Propunându-i să nimerească dintr-o singură lovitură un măr care va sta deasupra capului fiului său. Ceea ce William va și face, scoțând din tolbă 2 săgeți, nu una. Chestionat în legătură cu acest detaliu, Tell i-a spus lui Gessler că a 2-a săgeată îi era destinată lui, în cazul în care prima nu și-ar fi nimerit ținta.

Legenda continuă cu patriotismul exacerbat, cu lupta dintre bine și rău, cu morala de rigoare, bla, bla, bla … dar pentru cei care confundă ”Williamii”, le pot spune că aceasta este o legendă elvețiană, nu engleză … cu un erou elvețian, nu englez. De acolo și denumirea în franceză (limbă oficială în Elveția) care parcă nu mai pare atât de funny. 😉

 

1863 – Regele Christian IX al Danemarcei decide să ratifice așa zisa ”Constituție din Noiembrie” prin care Schleswig-ul (partea de sud a Peninsului Iutlanda, Jylland în daneză) devine parte integrantă din Danemarca.

Evident, acest act este văzut de către Confederația germană ca o violare a Protocolului de la Londra din 8 mai 1852 și va duce la izbucnirea Războiului Germano-Danze în 1864. Conflictul se încheie cu înfrângerea Danemarcei de către Prusia și Austria și pierderea de către regat a regiunii Schleswig-Holstein.

O statistică interesantă: acest război a fost ultimul victorios din istoria Austriei / Austro-Ungariei (din 1867), urmând o serie de înfrângeri din partea francezilor, piemontezilor, prusacilor, românilor, serbilor și altor popoare … care vor duce în anul 1918 la desființarea mărețului cândva imperiu cu o influență majoră asupra Europei Moderne și Medievale.

 

1988 – Ronald Reagan, președintele Statelor Unite ale Americii, amendează legea prin care traficanții de droguri pot fi condamnați, iar aceștia primesc chiar și pedeapsa capitală, în funcție de ”intensitatea și urmările traficului” … deci nu a faptei în sine.

După această imprudență, a fost sfătuit de niște băieți cu gulere albe și cu cămăși negre să execute dansul pinguinului … doar varianta cu 2 pași înapoi.

Este doar o coincidență că cei de la Rezerva Federală, pe lângă investițiile în industria de armament, s-au orientat spre încă 2 mari domenii aducătoare de profituri uriașe: jocurile de noroc și, evident, traficul de droguri. Mai ales că e vorba despre Rezerva Federală de pe Marte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *