17 noiembrie

 

1869 – După 10 ani de lucrări, este inaugurat Canalul Suez, cale navigabilă care unește Marea Mediterană (la nord) cu Marea Roșie (la sud). Canalul are 163 kilometri lungime, iar lățimea în cel mai îngust punct este de 300 de metri.

Pentru cine a citit un Jules Verne la viața lui, denumirea de Port Said nu i se va părea inventată, acesta fiind orașul port care delimitează la nord canalul. Spre sud, călătoria se continuă cu golful Suez, Marea Roșie, strâmtoarea Bab-el-Mandeb – iar dacă scăpați de pirații somalezi poate ajungeți și în Oceanul Indian.

Canalul mai are și o oarece legătură geografică și istorică cu Peninsula Sinai, dar asta ar înseamna să răsfoiți și Biblia, ceea ce ar fi chiar o blasfemie.

 

1996 – Emil Constantinescu, președintele CDR-ului – Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi și îl învinge pe Ion ”Ilici” Iliescu în cel de-al 2-lea tur de scrutin.

Pentru conformitate și fluență istorică, e bine de știut că vajnicul Ilici l-a precedat (1990-1992,1992-1996) și l-a succedat (2000-2004) pe Milică  la domnie.

Deoarece, nu-i așa, românii și-au dorit să scape într-atât de mult de comunism (nu și de comuniști 😉 ), încât, după evenimentele din decembrie 1989 l-au dat jos pe primul secretar … și l-au pus pe al 2-lea ..!!??

”Vin ai noștri, pleacă ai noștri

Noi rămânem tot ca proștii”, vorba lui Victor Socaciu.

”C-așa-i în tenis.”, vorba lui Toma Caragiu.

 

2003 – Arnold Schwarzenegger devine Guvernatorul Californiei. Iar replica cu care a câștigat alegerile a fost, evident:

Hasta la vista, baby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *