16 noiembrie

 

1816 – Se naște Andrei Mureșanu, autorul versurilor imnului nostru național. Denumit inițial ”Un răsunet”, poemul a fost marșul revoluționarilor români din Transilvania și redenumit ulterior ”Deșteaptă-te, române!”, supranumit de Nicolae Bălcescu ”Marseilleza românilor”. Acesta a fost pentru prima oară cântat într-o grădină din cartierul Schei.

Fiu adoptiv al Brașovului, el se stabilește în orașul -de la poalele Tâmpei- (groaznic clișeu) în anul 1838. Va fi institutor și profesor de gimnaziu la școala română condusă de George Barițiu și va colabora la ziarele acestuia, ”Gazeta de Transilvania” și ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”.

Își face debutul cu poezia ”Fetița și păsărica”. Știu, sună incitant, dar măcar lasă loc de interpretări; spre deosebire de mai marii Creangă și Eminescu … care au folosit titluri, cuvinte și expresii mult mai contondente și penetrante, din punct de vedere artistic, evident. 😀

Ca orice artist, a murit în condiții de sărăcie ”în urma unui morb nervos îndelungat”.

 

1914 – Se deschide The Federal Reserve Bank of the United States, care va ajunge instituția cu cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit financiar din istorie.

 

1979 – Prima linie de metrou din București este inaugurată între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea. Aceasta avea o lungime de 6,2 kilometri și număra 6 stații. Mai mulți muncitori și-au pierdut viața în acest demers tehnologic.

 

Muncitor, bancher sau artist, nu contează cât de bogat sau faimos ești. Oricum, la înmormântarea fiecăruia … nu va conta decât starea vremii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *