Din categoria ”egalitatea nu există decât în matematică”, vă prezint subiectele la această disciplină urâtă de mulți și neînțeleasă de și mai mulți.
De ce e interesant să știi teorema lui Pitagora? Ca măcar să realizezi faptul că dacă o tai de-a dreptul ca Vodă prin lobodă într-un parc și cu floricele (nu doar cu lobodă) unde se întretaie în unghi drept 2 alei, una de 6 metri și alta de 8 metri, nu scurtezi drumul decât cu 4 metri. 😉
De ce e util să știi o suprafață de dreptunghi? Ca să nu te miri ca prostul și eventual să nu îți iei nici țeapă atunci când te muți într-o casă nouă și te uiți la l mare și la l mic.
De ce e benefic să știi chestii, în general? Până acum o vreme încercam să ofer explicații metafizice sau metempsihotice (apropo, Pitagora credea în chestia asta) – care presupun dialogul și echilibrul interior oferit de căutarea (și găsirea) unul sens înalt și nobil, capacitatea de a înțelege misterele universului, lumile paralele, puterea și relaxarea de a-ți vedea oglindirea în apă sau în argint și câte și mai câte.
Doar să le ofer, că de găsit eu le-am găsit. 😀
Acum mi-am dat seama că răspunsul e mult mai simplu.
Ca să nu îți mai spună unul că într-o piramidă patrulateră regulată cu apotema de 5 metri, înălțimea de 4 metri și latura bazei de 6 metri încape tot Cogaionului și toată armata lui Burebista, iar Deceneu stă într-un echilibrul perfect pe una dintre muchii – și tu să îl crezi.
Cu alte cuvine, să nu mai pui botul la toate vrăjelile – sau fake news-uri, cum se numesc acum.
Nu e doar de actualitate să știi ce e aia o vibrație, o frecvență, o sferă, un cerc, un Pământ, o Terră, un vaccin, un virus, un G, cinci G, o probabilitate, o posibilitate, un sex, un gen, un om, un genom – e și o dovadă de minte isteață, alertă și fluidă.
Nu trebuie să fii de acord cu toate, dar e vital pentru sănătatea ta mintală să le înțelegi pe cât mai multe și cât mai bine.