15 noiembrie 1987

 

În noaptea zilei de 14 spre 15, muncitorii Uzinei de Autocamioane Brașov ”Steagul Roșu” de la schimbul III, secția 440 ”Matrițe”, încep o grevă spontană, după ce primesc doar jumătate din drepturile salariale (pe fluturașii de salariu, la rețineri era scris cuvântul ”social”). Ei continuă greva alături de colegii de la schimbul I de a 2-a zi cu proteste și agitație în curtea întreprinderii și cu un marș până în centrul orașului, în fața Comitetului Județean al Partidului Comunist Român, actualul sediu al Prefecturii și Consiliului Județean.

Pe drum, în acordurile imnului Revoluției de la 1848 ”Deșteaptă-te, române!”, li se alătură muncitori de la celelalte fabrici brașovene, Tractorul, Hidromecanica, elevi, studenți și alți locuitori nemulțumiți, protestul devenind unul politic și scandându-se lozinci anti-comuniste.

Refuzul autorităților de a dialoga cu demonstranții a provocat luarea cu asalt a sediului Comitetului de către mulțimea adunată. Portretul lui Ceaușescu a fost dat jos de pe clădire și ars.

A urmat intervenția trupelor speciale de securitate, amenințări, torturi, condamnări, arestări, deportări, cei mai destoinici torționari fiind promovați după 1989 în cele mai importante funcții. Vorba ceea: După faptă și răsplată.

Inițial se anunță pedeapsa capitală pentru muncitorii arestați, dar sub presiunea guvernelor occidentale și opiniei publice mondiale, comuniștii au revenit asupra hotărârii, aplicând doar pedepse capitaliste.

61 de muncitori au fost deportați în urma unui proces la fel de înscenat ca cel la care a fost supus Nicolae Ceaușescu 2 ani mai târziu, dar acum, guvernele occidentale și opinia publică mondială funcționau după alt fus orar.

Această revoltă a fost evenimentul major care a dus la lovitura de stat… scuze, mereu mă zăpăcesc aici… voiam să zic Revoluția din Decembrie 1989.

Din nou sunt nevoit să apelez la vorbele de duh ale celor de la Radio Erevan:

Întrebare: – Cum se poate trece cel mai ușor de la comunism la capitalism?

Răspuns: – O soluție ar fi revoluția, dar cel mai simplu și pașnic… e o agenție de voiaj.

 

Nouă ne-a plăcut să ne complicăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *