9 noiembrie

 

1985 – Garry Kimovich Kasparov (născut Garik Kimovich Weinstein) devine cel mai tânăr campion mondial de șah, la vârsta de 22 ani. În finală, îl învinge pe Anatoly Karpov, după o serie de partide nedecise, cu scorul de 13-11.

Cu 1 an înainte, FIDE (Fédération Internationale des Échecs sau World Chess Federation) anulează primul și ultimul meci pentru titlul mondial din istorie … tot din cauza prea multor partide terminate la egalitate între cei 2 jucători.

În cele 5 confruntări pentru titlul mondial, cei 2 s-au întâlnit de 144 de ori, 104 dintre partide terminându-se la egalitate. De 4 ori s-a impus Kasparov, câștigând sau păstrându-și titlul, iar o întâlnire s-a suspendat, Karpov aflându-se la conducere în acel moment.

În timp ce mulți îl consideră pe Karpov ca fiind al 2-lea jucător de șah din toate timpurile, Kasparov este regele absolut al acestui sport.

A deținut titlul de campion mondial din 1985 până în 2000 și a fost numărul 1 mondial din 1986 până la retragerea sa din activitate, în 2005, aproape fără întrerupere.

A învins calculatorele Deep Thought 1989 (2-0), Deep Blue 1996 (4-2) și a remizat cu Deep Junior (3-3) și X3D Fritz (2½–2½), în 2003. În ambele meciuri terminate la egalitate a avut avantaj și a spus că a fost mai bun decât sistemele ce calculau peste 3 milioane de poziții pe secundă …  dar tot el a declarat la sfârșit că au fost multe momente în meciuri în care i-a fost frică să nu greșească.

A fost învins într-o partidă de către Deep Blue 1997 cu scorul de 3½–2½.

A fost învins într-un meci de Judit Polgar (câștigând ulterior partida), cea mai valoroasă șahistă și prima femeie acceptată în singurul sport care nu ține cont de sex.

La sfârșitul jocului, regina și pionul ajung în același loc, chiar dacă pe tabla de șah au libertăți diferite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *