6 noiembrie

 

1893Piotr Ilici Ceaikovski alege să compună liturghii divine … în locul simfoniilor, concertelor, operelor, baletelor.

Ca să aveți termen de comparație, cam așa sună muzica unui balet … sau mai bine zis, doar uvertura.

 

1944 – Este produs pentru prima dată plutoniu în complexul atomic Hanford, ca parte a Proiectului cu nume de cod Manhattan. Cel mai greu element chimic, natural și radioactiv, al cărui nucleu se sparge atunci când este bombardat cu neutroni, eliberând o energie imensă, radiații alpha și gamma … și evident, și mai mulți neutroni, a fost folosit în primul test nuclear Trinity din 16 iulie 1945 și în a 2-a bombă atomică implozivă destinată distrugerii orașului Nagasaki, în 9 august 1945.

O dată cu lansarea ”Fat Man”-ului, se încheie triada celor mai distructive atacuri asupra civililor, din istorie: Tokyo – bombardamente aeriene ”clasice”, Hiroshima și Nagasaki – lansarea celor 2 bombe nucleare, în care americanii au reușit să omoare în câteva zile cât au ucis naziștii și comuniștii în câțiva ani.

Asta ar numi ei,  politically correct, eficiență.

 

1971 – Comisia pentru Energie Atomică aStatelor Unite testează cea mai mare bombă cu hidrogen, proiect cu numele de cod Cannikin. Testul are loc pe Insula Amchitka din Arhipelagul Aleutian, în sud vestul Alaskăi.

Asta ar numi ei,  politically correct, consecvență.

 

Aștept cu interes, ca orice alt civil, folosirea acestui nou tip de bombă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *