Eu propun pentru început să dăm vina pe Klaus Werner Iohannis, președintele absent, care nu a reușit să ne mobilizeze suficient pentru a ieși la vot.

Sau pe Rusia septentrională (îmi place cuvântul ăsta), bătăușul clasei și vecinul rău care ne face să tremurăm și să stăm închiși prin pivnițele caselor în ziua votului.

Sau să încercăm să acuzăm calota glaciară care se topește în mod natural vara și se recompune în mod la fel de natural iarna. Cum la noi este vară, calota s-a topit și străzile umplute de puhoaie nu ne-au permis să ajungem la secții. Aș forța nota și cu niște râși, dar încerc să fiu serios.

Sau hai să dăm vina pe noi, care ne inventăm probleme stupide în fiecare a 210-a duminică, iar una dintre cele mai mari responsabilități civice o trecem cu vederea. Că nu avem chef să mergem la vot, că nu știm cine candidează, că nu știm cu cine să votăm, că toți sunt la fel, că toți fură. Ei bine, dragă potențialule alegător care nu ți-ai atins niciodată potențialul, dacă nu ești în stare să faci o minimă diferență între 10-20 de oameni și îi consideri pe toți la fel, cu tot respectul, dar… nu vreau să te jignesc pentru că tocmai ai făcut-o singurel.

Știu, ne-am pus speranțele într-un neamț, ne-am pus speranțele într-un Colectiv unit, ne-am pus speranțele în tehnocrați. Am tot sperat și am luat-o în mână sau în gură, după plac, deși poetul ne avertizează foarte clar: ”Nu spera și nu ai teamă/ Ce e val ca valul trece.”

Scuze nu există, pentru că există soluții la îndemâna fiecăruia:

 – Legea îți permite să candidezi ca independent și să te votezi pe tine dacă nu ai încredere în nimeni altcineva.

 – Sau să îți faci un partid cu 3 oameni și să votezi partidul din care faci parte.

 – Sau să te muți în altă țară, să îți iei cetățenia și să îi votezi acolo pe unii mai breji ca ai noștri.

www.northernstar-online.com
www.northernstar-online.com

În concluzie, absența a mai mult de jumătate dintre noi de la vot nu înseamnă lehamite sau scârbă față de clasa politică, înseamnă lipsă de cultură civică, indiferență, egoism prost înțeles și chiar prostie, multă prostie.

Dar deja asta nu mai e de mult o noutate. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *