Așa cum v-am obișnuit de 3 luni încoace, vineri vă prezint evoluția șantierul de la Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” Brașov.
Dacă majoritatea articolelor de până acum au avut când tente filosofico-beletristice, când mistico-satirice, cel de astăzi va fi cât se poate de tehnic.
Văzând că partea din față a noii construcții este realizată cu zidărie clasică de beton și cărămidă (sau cel puțin așa presupun eu, pentru că deocamdată bate vântul printre stâlpii de rezistență), iar cea din spate este pe structură metalică, m-am întrebat (în mod logic) de ce nu a fost făcută toată pe structură metalică.
De ce pe structură metalică?
1. Pentru că timpul de construcție este mai scurt, întrucât componentele structurii metalice sunt realizate în prealabil în fabrici și uzine capitaliste, nu la fața locului. La fața locului se realizează doar îmbinarea acestora. De asemenea, asamblarea pieselor se poate face în orice condiții meteo, spre deosebire de turnarea neploioșilor stâlpi de beton.
2. Pentru că flexibilitatea metalului asigură o rezistență crescută la cutremure, în condițiile în care și fundația respectă standardele necesare.
3. Pentru că oferă un confort termic și fonic chiar mai ridicat decât cel asigurat de un perete de cărămidă plină care are o grosime de 1,20 metri. La exterior, pereții sunt realizați din plăci de OSB, peste care se adaugă polistiren, tencuială și plasa din fibră de sticlă. La interior, pereții sunt realizați din 2 straturi de plăci de gips-carton rezistente la foc. Între placarea exterioară și cea interioară se montează un strat izolator din vată de sticlă. Vata de sticlă poate fi învelită cu o folie de aluminiu, în scop estetic.
4. Pentru că este mai ieftină. În prezent, prețul unei case la cheie (nu la roșu) construită pe structură metalică ușoară este în jur de 500 de euro pe metrul pătrat, spre deosebire de peste 800 de euro în cazul caselor cu zidărie clasică.
5. Pentru că este ecologică și economică, materialele putând fi recuperate aproape în totalitate și folosite în alte construcții, chiar și după zeci de ani de folosință în scop rezidențial.
Evident, eu nu sunt vreun mare specialist, așa că am încredere deplină în Meșterul Manole, în calitate de constructor-antreprenor, și în Primăria Municipiului Brașov, în calitate de finanțator-beneficiar.
Dacă s-ar schimba și primarul peste o săptămână, aș avea și mai mare încredere. 😉