Îmi spunea acum 5 ani un prieten lyonez că cea mai frumoasă panoramă a Parisului nu este din Turnul Eiffel, ci din Tour Montparnasse. De ce? Pentru că din Tour Montparnasse vezi în toată splendoarea sa și Turnul Eiffel, dar din Turnul Eiffel nu vezi în toate splendoarea sa Turnul Eiffel.

Pentru un turist român rătăcit printre catacombele Sennei care a citit când era mic prea multe cărți de Michel Zevaco și care nu știa despre acest aspect, Montparnasse poate avea și altă conotație.

Acum e rândul meu să îi spun prietenului lyonez că dacă mergi în Montparnasse ai și cea mai frumoasă panoramă postmodernistă a perioadei interbelice românești. Te poți întâlni aici cu Constantin Brâncuși, Emil Cioran, Eugen Ionesco și Tristan Tzara.


Pentru o comparație (ne)inspirată făcută acum jumătate de viață, pe la 17 ani jumătate, luam un 4 la limba și literatura română pentru că l-am comparat pe Iona al lui Marin Sorescu și al Bibliei cu nu-știu-ce personaj al norvegianului danez Henrik Ibsen. Tragedie. Blasfemie.


Amadeus-ul lui Falco este singurul cântec Deutsche Sprache care a ajuns pe primul loc atât în topurile din Marea Britanie, cât și în cele din Statele Unite ale Americii.

Îmi place mai mult varianta de film, decât cea originală.

https://www.youtube.com/watch?v=Wo4pdhKL4b4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *