Subiectele de interes public din zilele acestea sunt mai multe și mai diverse ca niciodată. Nu voi încerca să le prioritizez, doar le voi aminti în treacăt. De asemenea, nu voi emite aproape deloc puncte de vedere personale, pentru a-mi lăsa puținii cititori să își folosească la capacitate maximă materia cenușie din dotare.
1. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îl cheamă pe prim-ministrul Dacian Cioloș în fața camerei superioare a Parlamentului pentru a da niște explicații cu privire la acțiunile altei instituții, și anume Agenția Națională de Administrare Fiscală. Normal ar fi ca cea vizată și invitată să fie Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, pentru că ANAF este în subordinea directă a acestui minister, nu a premierului. Evident, miza nu ține de jurisdicție sau de libertatea presei, miza este mărețul trust Intact cu al ei vârf de sul(iț)ă, Antena3.
Dacian Cioloș se duce și declară inițial în fața aleșilor poporului că ANAF a acționat legal, aplicând o hotărâre definitivă a instanței. Ar fi făcut și mai bine dacă explica în termeni tehnici și simpli ce înseamnă imobil liber de sarcini, ca să nu o mai ardă aiurea acoliții lui Voiculescu cu contracte de închiriere, cu abuzuri și cu alte minciuni mizerabile. La final, premierul cedează presiunii momentului și condamnă ”modul de acțiune al ANAF”. Probabil că dacă mai stătea puțin, dădea și un interviu în exclusivitate la Sinteza Zilei.
Combinațiile la nivel înalt, înțelegerile oculte și interesele meschine din tot acest joc le cam intuiesc și poate chiar le înțeleg; doar că nu sunt de acord cu ele.
2. În același timp, în cealaltă cameră deputații se luptă cu legea defăimării a marchizului von Dragnea. Liberalii o consideră un atac la libertatea de expresie, pesediștii un act de mare angajament, responsabilitate și responsabilizare. Au fost așa de responsabili cei din urmă încât nu au reușit să asigure cvorum unei legi propuse și susținute cu abnegație chiar de președintele lor. Vai de steaua lor solară.
3. Tot deputații PSD și PNL, de data aceasta mulți dintre ei de aceeași parte a baricadei, resping cererea DNA de reținere și arestare preventivă pentru țiganul Mădălin Voicu. ”Țiganul” are ce conotație vreți voi să aibă, dar eu consider că etimologia acestui cuvânt îmi este într-atât de cunoscută încât pot să îl folosesc ori de câte ori mi se scoală pana.
Cu celălalt țigan, Nicolae Păun, nu au fost așa de blânzi. Poate că au aflat ce le-ar face procurorilor după ce iese din pușcărie și nu au vrut să simtă o julitură de șiș pe pielea lor.
Și în acest dosar, ca și în cel al Antenelor, conexiunile între oamenii aflați la conducerea diverselor instituții ale statului sunt de natură interlopă, nu de natură moral-principial-legală. Dovada ne-o oferă chiar președintele ANAF, acuzat de favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine și pentru Mădălin sau Nicolae.
4. Zeci de copii din Argeș sunt internați de ceva zile și diagnosticați cu infecții digestive grave. Câțiva dintre ei au ajuns și în spitalele din București iar vestea cu adevărat tragică este că 2 dintre ei și-au pierdut viața. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, spune că ”e o chestiune absolut inexplicabilă și sunt foarte frustrat că nu avem rezultatele anchetei.” Dacă pentru el este o chestiune inexplicabilă, nu vreau să știu cum li se pare această situație părinților copiilor. Vom vedea după audierile din Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaților dacă își va da sau nu demisia și dacă asta va ajuta sau nu la ceva.
5. După circoteca de azi nu pot decât să remarc faptul că Legea Dării în Plată nu este cunoscută nici de reprezentanții BNR, nici de senatorul inițiator Daniel Zamfir, nici de ceilalți colegi din Comisia Economică, nici de secretarii de stat de la Ministerul de Finanțe și în nici un caz de Cristiana Anghel sau clienții din sală. Celebra senatoare fomistă povestește cum i s-a sinucis secretara la școală pentru că băncile stăteau cu picioarele pe gâtul clienților. Aplauze în sală. Scene de groază. Instituții serioase din România anului 2016.
6. Brașoveanul Marian Godină e din ce în ce mai prezent printre noi, cu numele și cu renumele. Tipul e deschis, are energie, are umor, are curaj, are inteligență și este polițist. Ar fi extrem de benefic pentru societatea noastră dacă toți polițiștii ar fi ca el. Probabil că cei de la primele 3 puncte ar fi ceva mai atenți la comportamentul lor de-a dreptul ilegal.
7. Rămânând la poliție și la conducătorii acesteia, aflăm că Gabriel Oprea tocmai și-a făcut rost de un al 2-lea dosar penal, procurării cerând urmărirea lui pentru că și-ar fi luat ilegal o mașină de protocol și, țineți-vă bine, jacuzzi. Se anunță valuri mari.
8. Să vorbim și de frații noștri ungurieni, care se solidarizează cu primarul orașului Sfântu Gheorghe, audiat astăzi. Până acum au fost susținători necondiționați ai DNA, de-acum înainte probabil că va dispărea ne-ul din față.
9. Președintele Moldovei, Nicolae Timofti face ultima sa vizită ca șef de stat chiar în țara prietenă și vecină, România.
”Criza de la Chișinău nu a afectat dialogul politic între cele 2 maluri ale Prutului.”
”Sprijinul pe care România ni-l oferă în mai multe domenii este de necontestat.”
”Suntem uniți prin sânge, istorie și spirit.”
”Mă simt ca acasă și în România și în Moldova.”
Evident, Bogdan Stoica va găsi cel puțin 10 greșeli în poza cu cei 2 președinți strângându-și mâna.