Spuneam ieri că ”dacă voi avea timp și inspirație, mâine voi încerca să compar într-un mod simpatic lupta politică a celor 2 partide pentru voturile cetățenilor cu lupta a 2 armate pentru apa unui râu.”

Evident, azi nu am avut nici timp, nici inspirație… și nici chef, dar cum promisiunea este promisiune, armatele trebuie să intre în luptă chiar și fără voia lor.

Este vorba de armatele a 2 regate, regate ce erau despărțite de un râu. De zeci de generații se ducea o luptă crâncenă și sângeroasă pentru stabilirea graniței, când pe un mal, când pe celălalt.

Râul continua să curgă, oamenii continuau să omoare oameni. De ce?  Pentru că cei 2 regi și sfătuitorii acestora nu vedeau și nu înțelegeau problema decât dintr-un singur punct de vedere, cel al calului cu ochelari de cal.

Soluția războinică se traducea an de an prin îndoirea apei cu sânge.

Soluția pașnică ar fi fost mult mai simplă, evident. Amândouă regate aveau nevoie de apă, iar râul era larg și avea debit mare. Un mal putea aparține unui regat, celălalt mal altul regat; eventual cu o linie imaginară pe mijlocul râului pe post de graniță.

Decât să te bați pentru apă, mai bine o bei.

O minte boantă și îngustă gândește în termeni de posesiune și posesivitate, o minte ascuțită și deschisă  gândește în termeni de eficiență și utilitate.

Mintea ascuțită și deschisă trebuie să vină de la o persoană intuitivă, detașată, modestă, pedagogică, chiar spirituală, care îl poate ajuta pe politicianul cinic a cărui dorință orbitoare și corupătoare este doar puterea să scape de ochelarii de cal. Cei 2 pot face echipă bună cu o singură condiție, politicianul trebuie să fie inteligent.

Din păcate, rareori mi-a fost dat să văd un politician care să îndeplinească această condiție. 🙁

www.dosgamesarchive.com
www.dosgamesarchive.com
2 thoughts on “Politicianul inteligent și sfetnicul intuitiv”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *