Voi relua tema din articolul cu Panzer General is real, dar de data aceasta o voi pune într-un context mai actual și complex.

Așadar, avem avioanele de vânătoare (cum ar fi Suhoi Su-35 produs de ruși sau F-35 Lightning al americanilor, care mai de care mai supersonice, invizibile față de radare, cu aterizare orizontală/verticală) cu care rezolvi problema în aer și avem bombardierele (să zicem Tupolev TU 22M sau Northrop Grumman B-2 Spirit, care mai de care mai burdușite cu bombițe istețe, penetrante și teleghidate cu laser) cu care rezolvi problema la sol. Ambele probleme se rezolvă de deasupra norilor, fie de la 30 de mii de pași, fie de la 50 de mii de pași.

Într-o discuție pe care o aveam cu mine însumi, personalitatea pacifistă și naivă spunea: ”Dacă un stat ar urmări o politică militară strict defensivă, acel stat nu ar avea deloc bombardiere, ci doar avioane de vânătoare super performante cu care să anihileze complet flota inamică.” Tot eu, personalitatea pragmatic-cinică, gândindu-mă că avioanele, indiferent de tipul lor, se fabrică toate la sol, replicam cu un truism din fotbal: ”Cea mai bună apărare e atacul.” La propoziția asta nici eu, nici eu nu mai aveam replică.

Revenind la situația din Siria, țara asta este varză, mult mai varză chiar și decât varza de Bruxelles. Hezbollah atacă Libanul de pe teritoriul Siriei, al-Nusra atacă armata siriană cu arme primite de la americani, turcii îi atacă pe/se apără de ruși, rușii se fac că atacă ISIS, dar nu fac decât să îl susțină pe Bashar al-Assad și trupele acestuia, iar Daesh-ul atacă pe toată lumea. Era să uit, în zonă mai sunt și kurzii, evident, tot pe teritoriul Siriei. În acest timp, europenii care au învățat alaltăieri ce înseamnă cuvântul angoasă și de unde vine phobia se întreabă în cel mai cretin și absurd mod cu putință de ce sirienii își părăsesc țara și fug unde văd cu ochii.

Despre bombardamentele efectuate de ruși, americani și francezi, numai de rău. Doar cu bombardamentele nu rezolvi nimic; nu faci decât să omori și oameni nevinovați, iar de protejat, nu protejezi cu adevărat pe nimeni. Ca să nu mai spun că dacă razi toată țara de pe suprafața pământului, șansele ca refugiații să se întoarcă de unde au plecat sunt minime. Ce reușești să faci cu raidurile aeriene și bombardamentele astea demente? Reușești să motivezi și să inspiri niște teroriști aflați pe alte coordonate longitudinale/latitudinale.

Refugiații sirieni sunt în taberele din Europa, zeci de mii, sute de mii. Dacă tot sunt în tabere, ce-ar fi să le transformăm în lagăre, ar spune unii psihopați. 🙁 Eu vă dau o soluție mai puțin extremă, dar mai logică, care ar rezolva și problema refugiaților, și cea a Statului Islamic. Cinică, dar logică.

De ce nu trimit NATO și Rusia trupe la sol să lupte împotriva ISIS? Pentru că știu că pe pământ se moare mult mai des ca în aer. Așa că hai să eficientizăm puțin taberele de refugiați, să îi instruim, să îi echipăm, să îi îmbarcăm pe cei apți de luptă pe vase și în aeronave și să îi ajutăm să își ia țara înapoi. Îi vom susține și noi cu logistică, cu provizii și cu bună-credință, iar ei, la rândul lor, ne pot demonstra buna-credință eliminându-i pe cranio-trepanații ăia de la Daesh.

Și încă un principiu, valabil în aproape toate domeniile, de la medicină la economie și de la sport la industria militară: Cea mai bună soluție pentru o problemă este să tratezi cauza, nu efectul.

În cazul de față, singura soluție este să tratăm problema la sursă, adică în Siria, nu la destinație, deci nu în Paris sau Bruxelles.

http://www.tshirthell.com/funny-shirts/christian-bale-jewish-bale-muslim-bale
http://www.tshirthell.com/funny-shirts/christian-bale-jewish-bale-muslim-bale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *