Nenea ăsta este pe pereții multor sedii ale Partidului Național Liberal. De ce ? Poate pentru că a fost primul președinte al acestei organizații ? Mda, cred că ăsta e motivul. 🙂

În istoria de 140 de ani a P.N.L., Ion C. Brătianu a fost cel mai longeviv președinte, ocupând această funcție timp de 16 ani, între 24 mai 1875 (chiar data înființării) și 4 mai 1891.

Stați liniștiți, nu asta îl face un mare român. Dar ce anume ? Păi hai să le luăm în ordine cronologică:

1. Un mare român a devenit atunci când s-a înscris în masoneria franceză, alături de fratele său.

2. Un mai mare român a devenit când a ocupat funcția de prefect pașoptist, imediat după Revoluție.

3. Un și mai mare român a devenit atunci când a încercat să îl asasineze pe Napoleon al III-lea, deși el va nega asta, iar bonapartiștii îl vor crede.

4. Un și și mai mare român a devenit când a prezidat ”Monstruoasa Coaliție”, cea care îl va forța pe Alexandru Ioan Cuza să abdice din funcția de Principe al … Principatelor, logic.

5. Un colosal de mare român a devenit când l-a adus pe primul prinț străin dintr-o țară nemegieșă cu România pe meleaguri carpato-danubiene-nepontice, că pe vremea aia Dobrogea și Basarabia nu făceau parte din ”România”, deci nu aveam ieșire la mare.

6. Un abisal de mare român a devenit când a încercat să îl dea jos pe același prinț străin, prin nefericit de ridicola Republică de la Ploiești. Această ”Republică” a constituit de-a lungul timpului sursa inepuizabilă de glume pentru I.L.Caragiale, un alt politruc de renume.

7. Ein wunderbar de groß rumänien a fost atunci când Otto von Bismark s-a uitat în ochii altuia și i-a spus lui: ”Ein Mann, ein Wort.”

8. Iar cel mai mare român a fost de fiecare dată când un vlăstar al mădularului său a continuat să genereze români la fel de mari ca el însuși.

Pentru că, să nu uităm, tot el este și inventatorul motto-ului liberal: ”Prin noi înșine.”

IonCBratianu

P.S. Când am spus că Ion C. Brătianu a avut cea mai lungă domnie la conducerea PNL, am exagerat puțin. Vlăstarul mădularului său, Ion I.C. Brătianu, l-a depășit, ocupând funcția de președinte al partidului între 11 ianuarie 1909 și 24 noiembrie 1927.

Cu cei aproape 19 ani, este depășit doar de Sir Alex Ferguson de la Manchester United și în curând, de Arsene Wenger de la Arsenal. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *