Tiparele lexico-lingvistice, dar mai ales cele socio-psihologice ale blogului meu sunt destul de ușor de observat. La modul extrem de evaziv (dar magic-realist), primăvara și vara hălăduiesc pe coclauri, iar experiențele mele (intense) sunt predominant outdoor; ceea ce se traduce printr-o activitate pasageră pe blog, scriind maxim 10-15 articole în acest interval. Toamna și iarna, în schimb, mă simt învăluit de o elocință exacerbată și cochetez cu arta literară într-o măsură semnificativă, apropiindu-mă amenințător sau chiar depășind 100 de postări.
La ultimul blogmeet brașovean (cel secret, evident) s-a discutat despre identificarea blogurilor active (1 articol pe săptămână în ultimele 3 luni, în viziunea lui Manu) și mazilirea tuturor celor care nu se conformează, iar asta m-a făcut să mă abat de la tiparele de mai sus; nu de alta, dar foarte puțină lume beneficiază de membership în această organizație (la fel de secretă) și ar fi păcat să îmi pierd beneficiile de nomenclaturist. 😀
Acum că m-am chivernisit (cum ar spune fanariotul Mavrogheni într-o Pravilnicească condică, lenevind în caleașca sa trasă de 4 cerbi), ar fi cazul să încropesc și un articol.
…
După cum știți (sau după cum nu știți), IPv6 este cea mai recentă versiune a protocolului IP.
De ce este nevoie de această versiune îmbunătățită ? Simplu, pentru că numărul maxim de adrese permis de IPv4 este de 2^32, iar numărul dispozitivelor electronice unice ce folosesc o conexiune Internet pe planeta noastră albastru-cenușie a depășit această valoare: 4.294.967.296 (4 miliarde, 294 de milioane, 967 de mii, 2 sute, 9 zeci și 6 unități).
IPv6 este o adresă pe 128 de biți, ceea ce se traduce printr-un număr de adrese unice egal cu 2^128. Într-o lume unde tehnologia evoluează constant este nevoie de o soluție pe măsură.
Ca să vă faceți idee ce înseamnă 2^128, vă las pe voi să citiți rezultatul: 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456.
…
Destul cu vorbăria, să trecem și la poze.
Mai jos puteți vedea cum site-ul sergiumotreanu.ro este 100% IPv6 enabled.
O altă modalitate, dacă nu sunteți CLI friendly, este cea oferită de kloth.net.
Iar pentru ca trecerea către noul protocol să fie completă, trebuie să ne ocupăm și de implementarea serviciului DNS pe IPv6.
În printscreen-ul următor vedeți cele 3 nameservere asignate domeniului părinte sergiumotreanu.ro. Primele 2 (în chenar albastru) au adresă IPv4, în timp ce al 3-lea (în chenar roșu) are adresă IPv6. 😀
Ca să mă mai dau mare puțintel, vă arăt și adresele site-urilor unor bloggeri mult mai relevanți decât mine, adrese IPv4, evident. 😀 Spre deosebire de adresa mea, care este IPv6. 😀 În cazul în care nu am fost destul de clar. 😀
P.S. Dacă unele explicații vi s-au părut incomplete sau insuficient de bine explicate, mai aveți o speranță, poate ultima. 😉
Pentru a înțelege mai bine misterele tehnologiei informatice (în general), a rețelisticii (în special), și a protocoalelor care le guvernează (în particular), vă recomand cu responsabilitate și profesionalism cursurile Academiei TechAdviser.
ooo, CLI, OSI, IPv4, IPv6 …. good memories 😀
Tot e bine, măcar ți le mai amintești. 😉