Labiș mânca și plângea, eu citesc și mă crucesc. 🙁 Motivul ? Sunt unii care chiar iau în discuție și propun la modul cel mai serios schimbarea Zilei Naționale a României.

Știu, vă întrebați de ce fac anciupaliticii asta. Pentru că iarna e frig, iarba e verde, cerul e albastru, tancurile au șenile, trandafirii au spini și avioanele au aripi. Eram tentat să invoc ca scuză o acută lipsă de neuroni la acești contestatari, dar nu aș vrea ca patriotismul lor exacerbat să devină violent de retardat.

Gigeii ăștia sunt chitiți pe treabă; nu doar că, plini de efervescență, contestă ziua de azi ca și Sărbătoare Națională, dar oferă și variante constructive: 24 ianuarie 1859, 9 mai 1877, 10 mai 1881, 23 august 1944, 30 februarie 2058, etc.

Voi face o trecere în revistă a acestor date, oferind doar detaliile semnificative.

24 ianuarie 1859 – Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești (după cum le zice și numele) – nu conțineau în componența lor Transilvania, Bucovina, Dobrogea și Basarabia.

9 mai 1877 – Proclamarea independenței României – care nu conținea în componența ei Transilvania, Bucovina, Dobrogea și Basarabia.

10 mai 1881 – România devine Regat – și prin Tratatul de la Berlin din 1878 Dobrogea se alătură României, dar Transilvania, Bucovina și Basarabia nu. În schimb, pierdem și Bugeacul.

1 Decembrie 1918 – Moldova, Țara Românească, Transilvania, Banatul, Crișana, Oașul, Maramureșul, Bucovina, Basarabia, Bugeacul, Dobrogea, Cadrilaterul, Ținutul Herței, ”Ținutul Secuiesc” și Insula Șerpilor intră TOATE în componența României.

23 august 1944 – România întoarce armele împotriva hitleriștilor (cum se spunea în cărțile de istorie comuniste), adică Regele Mihai I (still alive) îl demite pe prim-ministrul mareșal Ion Antonescu și decide arestarea acestuia. Deja la acest moment, în urma Dictatului de la Viena și a unor tratate forțate încheiate cu Rusia și Bulgaria, România rămăsese fără Cadrilater (sudul Dobrogei – județele Caliacra și Durostor), nord-estul Transilvaniei, Bucovina și Basarabia.

Important: Brașovul a făcut parte din România neîntrerupt, începând din 1918. 😛 96 de ani … and counting.

30 februarie 2058 – România cucerește toată planeta Pământ.

Așadar, cu excepția glumei de final, consider că și cel mai anciupalitic gigel va înțelege explicațiile mele. 😉

Pe-al nostru steag e scris unire, pe-al meu steag nu e scris nimic. 🙂

DSCN5966

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *