Okay, am ajuns să mă cert și cu Moise Guran pe tema urgentării votului din diasporă. Există, oare, posibilitatea ca acești cetățeni ROMÂNI (ce ne învață și pe noi, printre altele, cum să îți aperi și să îți exerciți un drept democratic fundamental) să voteze mai repede ? Și dacă da, cum ?
Să presupunem (prin absurd) că sunt destule cabine de vot în secțiile de votare și destule persoane pentru a înmâna buletinele de vot. Reamintesc un detaliu esențial și obligatoriu: înainte de a vota, verificați ca aceste buletine de vot să aibă aplicată în prealabil ștampila de control a secției de votare, care e diferită de ștampila alegătorului, și care validează buletinul. După asta, urmează procedura de vot propriu-zisă.
Ei bine, Moise Guran spune 2 chestii:
1. Președintele României se alege prin vot universal, secret și liber exprimat.
2. Acest drept se exercită -DOAR- în cabina de vot.
Eu spun 2 chestii:
1. Într-adevăr, conform legii 370 din 2004, articolul 1, alineatul 2, Moise are perfectă dreptate în privința primei aserțiuni, cu accentul, în speța noastră, pe partea secretă a exprimării votului.
2. http://www.bec2014.ro/wp-content/uploads/2014/09/Lege-370-2004-rep.pdf
Tocmai am terminat de citit toată legea. Nu am văzut în ea unde se spune -EXPLICIT- că acel caracter secret e asigurat -DOAR- de cabina de vot.
Consider că dacă nimeni (în afară de tine) nu știe și nu vede pe ce pui ștampila, poți să faci asta și în afara cabinei fără să compromiți caracterul secret al votului.
Cel puțin, asta e interpretarea mea.
Back to you, Moise. 😉