Cu acordul scris al domnului viceprimar al Brașovului, Adrian Atomei, voi publica mai jos justificarea acestuia de a părăsi PNL-ul și de a găsi o nouă motivație și viziune în noul proiect al lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR.

Chiar dacă nu mai suntem colegi, am apreciat mai mereu activitatea, transparența și verticalitatea sa în cadrul Partidului Național Liberal … și sper să nu reformeze noua construcție liberală așa de mult încât să ajungă o anexă a PSD-ului. 😉

Mi-ar plăcea să găsesc și eu motivația, viziunea și mai ales timpul … și să vă povestesc cam ce am învățat eu din cei aproape 15 ani petrecuți în PNL, de la interacțiunile juvenil-studențești cu primarul Ioan Ghișe, la campania electorală făcută penalului președinte Aristotel Căncescu, la mitingurile de susținere sau de protest din Brașov și București, la activitățile Fundației liberal-germane Friedrich Naumann conferențiate de cvadruplicitarii Bogdan Teodorescu și Cristian Preda … și culminând cu ”momentul de vârf” când am avut ocazia să le strâng mâna, cea caldă, a lui Călin Popescu Tăriceanu și cea rece, a lui Dinu Patriciu.

În curând … numai pe acest blog … dezvăluiri care vor zgudui, după care vor arunca în aer … întreaga lume politică brașoveană și românească. 😀

”Dragi colegi liberali,

Va scriu aceste rânduri pentru a înțelege in totalitate decizia politica majora de a-l urma pe Calin Popescu-Tariceanu in proiectul sau politic, numit Partidul Liberal Reformator.

Am intarziat trimiterea acestui mesaj deoarece am fost luat prin surprindere de evenimentele in care a fost implicat presedintele Aristotel Cancescu, evenimente petrecute exact la o saptamana dupa ce anuntasem public plecarea din rândurile Partidului National Liberal.

In luarea acestei decizii, am avut 2 motive principale.
Primul motiv il reprezinta Aristotel Cancescu si personajele care l-au acaparat si manipulat in ultimii ani de activitate in fruntea PNL Brasov, personaje care nu au avut si nu au obiective politice reale ci doar interese financiare si personale. Ceea ce i se intampla acum domnului Aristotel Cancescu reflecta din nefericire modul sau de lucru, mod pe care l-am reclamat in ultimii ani de zile in interiorul partidului, si pe care in nici un moment nu l-am expus public.

Bineinteles ca dupa o activitate de 12 ani, cu un parcurs in care am avut parte de sustinere si succes in majoritatea proiectelor asumate, m-a incercat un sentiment puternic de amaraciune si dezamagire. O lupta pe care as vrea sa intelegeti ca nu am avut-o doar cu Aristotel Cancescu, si care-si avea radacina in alegerile interne din 2010 cand am avut curajul sa nu fiu de acord cu abordarea incorecta si nedemocratica a domniei sale, ci si cu si cu personajele care au reusit sa-l acapareze si sa se foloseasca de puterea politica si “slabiciunile” domnului Aristotel Cancescu.

Acest mod de a face politica in PNL Brasov in ultimii ani, a facut ca oamenii care au avut cele mai bune intentii si care au dorit sa aduca un plus de valoare organizatiei prin intreaga activitate sa fie indepartati, descurajati si dezamagiti.

Colaborarea cu domnul Aristotel Cancescu a fost buna atata timp cat activitatea mea politica a coincis cu interesul politic al domniei sale, mai ales in perioada mandatului de consilier local de opozitie, cand am si ramas singurul consilier al PNL, colaborare care mai apoi a fost afectata din momentul in care mi-am permis sa spun ca abordarea “frecatorilor de clanta” de la biroul domniei sale, in raport cu oamenii ce munceau cu adevărat, era total gresita, si binenteles si directia in care acestia doreau sa duca organizatia. Am facut tot ce mi-a stat in putere pentru ca aceste lucruri sa fie schimbate in bine si am incercat sa conving ca e nevoie sa contruim o organizatie puternica cu oamenii de buna-credință. Din pacate presedintele a ales, si a ales rau!

Domnul Cancescu a ales sa colaboreze in mare parte cu oameni care au probleme cu legea si acest lucru l-a dus si pe dansul in aceeasi situație, oameni care au avut doar interese meschine si care au fost in stare sa faca orice pentru a-l tine captiv intr-o lume desprinsa de realitate, oameni care din nefericire au facut si fac mult rau Partidului National Liberal.

Impreuna cu acesti oameni, presedintele Cancescu a inceput odata cu alegerile de la organizatia municipala din 25 mai 2013, o adevarata prigoana interna impotriva celor care m-au sustinut la functia de presedinte al organizatiei municipale si impotriva celor care nu au impartasit politica mizerabila a grupului de interese format in jurul domnului Aristotel Cancescu.
Exemple:
•    presiuni asupra unor șefi de instituții pentru un tratament “special” la locul de munca a unor colegi;
•    colegi care si-au pierdut locurile de munca, probabil doar pentru simplul motiv ca ma sustinusera in demersul meu;
•    decizii politice interne abuzive si nestatutare ;

In iunie 2013, dupa trei saptamani de la organizarea alegerilor municipale au urmat cele pentru organizatia judeteana, alegeri care au fost fraudate, prin prezenta in convocatorul adunarii a aproximativ 500 de persoane din cele 1400 prezente, persoane care nu figurau in baza de date nationala cu o luna de zile inainte de alegeri,  asa cum cereau procedurile interne ale partidului, lucru care din pacate nu a fost confirmat sau infirmat oficial nici pana astazi de catre conducerea central. Acest lucru l-am sesizat in baza unei contestatiei pe care am formulat-o alaturi de Valentin Soneriu , Ghise Ioan si Varga Sorin, cu totii vicepresedinti ai organizatiei in acel moment, contestatie ramasa fara nici un rezultat.
Un lucru este sigur: domnul Cancescu primise sprijinul altor partide prin prezenta acestor oameni, oameni care fusesera recunoscuti de catre unii dintre membrii PNL ca fiind membri ai altor partide. Aici vorbim de un sprijin transpartinic de care a beneficiat Aristotel Cancescu, si a carui scop este de la sine inteles.

Din punct de vedere politic prigoana celor care nu s-au supus acestei politici a continuat prin decizii nestatutare si abuzive, decizii luate de o conducere contestata si aleasa nestatutar. Au fost asteptate alegerile europarlamentare pentru a gasi un tap ispasitor  si pentru a putea desfiinta si a bloca in totalitate organizatia municipala, organizatie ce nu era pe placul grupului format in jurul domniei sale.

In tot acest timp, oamenii din jurul presedintelui, au incercat un soi de intimidare si santaj politic, amenintand tot timpul cu retragerea sprijinului politic pentru functia de viceprimar, lucru facut si public prin vocea purtatorului de cuvant, Sebastian Grapa, cel care coordoneaza acest grup de interese format in preajma presedintelui Cancescu.

Din nefericire, Sebastian Grapa a reusit prin persuasiune si manipulare sa-l convinga pe Aristotel Cancescu sa actioneze incorect si imoral impotriva celor care nu au vrut sa se realieze acestui grup politic cu interese meschine.
Din pacate acesti oameni, in frunte cu Sebastian Grapa, sunt oamenii care au facut rau PNL-ului, sunt oameni care au probleme cu legea si justitia,  si care vor continua sa faca rau,  atata timp cat vor avea libertatea si puterea, si atata timp cat vor avea interesul sa fie conectati la contractele de zeci de milioane din banii publici.
In mod deosebit, Sebastian Grapa este o rusine pentru PNL Brasov, este o rusine si un monument de ipocrizie crasa pentru clasa politica si cu siguranta va avea aceeasi soarta ca toti cei de teapa dansului si a presedintelui Cancescu.

V-am scris toate aceste lucruri fiindca era de datoria mea sa o fac, si dorinta de a face cunoscute toate aceste fapte si de a continua lupta cu aceste personaje nocive a vietii politice brasovene, m-au determinat in mod hotarator sa fac acest pas in afara Partidului National Liberal.
Aceste lucruri sunt cunoscute de o mare parte dintre dumneavoastra, dar nu de toata lumea, si nu sunt cunoscute toate “dedesubturile interne”, deoarece prevederile Codul Etic ne impiedica pe membrii de partid sa recurgem la dreptul esential al democratiei, dreptul la libera exprimare.

Al doilea motiv al deciziei mele este strans legat de domnul Calin Popescu-TARICEANU.
Calin Popescu TARICEANU, membru fondator PNL si singurul premier liberal de dupa ’89, a fost singurul om politic ce a rezistat politicii agresive a lui Traian Basescu.
Pe langa faptul ca a avut un parcurs politic ireprosabil si o experienta de necontestat, l-am simtit pe deplin ca fiind candidatul nostru, al liberalilor, si de aceea eu am ales sa-l sustin pe domnul Calin Popescu TARICEANU!

De 12 ani PNL Braşov a reprezentat pentru mine o familie, o familie în care am crescut, am învăţat, am trăit momente dificile, dar şi frumoase, o familie care mi-a acordat toată încrederea şi pe care nu am dezamăgit-o şi nu am trădat-o, cum din păcate unii au făcut-o, dar careia i-am oferit in aceesi masura toata energia, timpul si priceperea mea, cu multe sacrificii personale.

Cred in continuare ca cei care impartasim aceleasi principii, idealuri si convingeri putem demonstra impreuna ca liberalismul poate oferi mai mult, că noi avem oameni puternici şi capabili, şi că noi putem reprezenta o altă clasă politică, o clasă politică care va scoate România din mocirla în care s-a adancit!
In Partidul Liberal Reformator am urmat si am fost urmat de oamenii care mi-au fost alaturi si cu care impartasesc aceeasi viziune, oameni tineri si oameni cu experienta, oameni cu caractere si personalitati puternice, oameni care au avut incredere in mine si carora le-am acordat toata increderea mea, oameni ce doresc sa construiasca si sa faca o altfel de politica, o politica curata, cu bun-simt si responsabilitate.

Partidul Liberal Reformator reprezinta pentru mine proiectul ce cred ca poate veni cu  o altă viziune şi cu o nouă perspectivă, pentru ceea ce cred eu că ar trebui să reprezinte o noua constructie liberala la Brasov si in Romania!”

Cu prietenie,
Adrian Atomei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *