V-au mințit la română că poezia Luceafărul este cea mai lungă poezie a Luceafărului poeziei românești?
Cu ale ei 99 de strofe, 4 versuri pe strofă, 8 silabe pe vers – este ca un joc de glezne atletic înaintea unei îngurgitări de porc cotletic.
______________________________________________________________
Memento mori c’est vraiment la pièce de résistance.
Cu ale ei 217 strofe, 6 versuri pe strofă, 16 silabe pe vers – este o epopee gargantuescă și pantagruelică despre panorama deșertăciunilor, ca să respect și să satirizez în același timp clișeele din generală și din liceu.
______________________________________________________________
Dacă citiți poezia (știu că nu o veți face niciodată – chiar dacă luați de val ați putea spune că da), există pericolul ca gândul să vă zboare deasupra lacului codrilor albaștri și să faceți 5 conexiuni care nu vă vor folosi la nimic în viață, dar absolut la nimic:
1. Cea mai estică abație cisterciană a fost construită la Cârța de către călugării ordinului? Ați ghicit, tot cistercian. 🙂 Cârța este o localitate aflată între Sibiu și Brașov, iar dacă vreți să vă dați în stambă pe Transfăgărășan, nu aveți cum să o ratați. A, ba da, aveți cum, că până acum ați făcut-o de fiecare dată.
2. Trapiștii nu sunt cei care merg cu caii la trap, ci sunt o ramură desprinsă din ordinul cistercian în secolul al XVII-lea. Se spune că salutul lor ar fi: ”Memento mori” și că fac cea mai bună bere dintre toate ordinele călugărești. Singurii care rivalizează cu trapiștii la acest capitol sunt templierii, dar asta doar pentru că berea lor se servește mereu rece în Sfântul Graal.
3. În anul 1880, într-o seară de ianuarie cu lună plină de martie, la 30 de ani, Mihai se propti într-un Ulm (localitatea, nu copacul). Acolo i-a recitat unui copilaș poezia ”La Steaua”. Mai târziu, peste încă 30 de ani, ”copilașul” avea să formuleze o teorie. Teoria stelei va purta numele de teoria relativității, iar autorul acesteia va purta numele de Albert.
4. Tot în acea seară, vindecat complet de microbul nesăbuit al dragostei nesăbuite, Eminescu îi spune copilașului să se păzească de 3 lucruri în viața lui: de omul spân, de omul roș și de femeia blondă. Aducându-și aminte peste ani și ani de vorbele lui Eminescu, Einstein o refuză fără milă, tact (și logică) pe femeia blondă. După acest refuz, Marilyin Monroe se sinucide.
5. Dacă legătura dintre Mihai Eminescu și Marilyn Monroe a fost Albert Einstein, scrieți pe foaia de hârtie o formulă care să exprime legătura dintre cele 3 tipuri de călugări întâlnite mai sus. 😉
…
Să tot fie câțiva ani buni de când nu prea mai citesc beletristică (poezie de vreo 10 ani, proză de vreo 5). În romantismu-mi suprem, consider că scriu oleacă mai bine decât mulți dintre marii menestreli ai penei.
Așa că de ce pana mea ”rămâne în cerneală mă întrebi” să îi citesc?
O dată pe an fac o excepție. O singură excepție.
Am considerat poza de mai jos (făcută în capitala țării fraților noștri moldoveni) cea mai potrivită, pentru că și fratele nostru, Eminescu, s-a născut moldovean și a murit român.
Dacă ne-ai putea explica şi ce legătură există între “La steaua” şi teoria relativităţii…
Eu mă ocup cu fizica teoretică de 25 de ani şi n-am găsit niciuna.
După cum ai putut observa, articolul nu este scris într-o notă tocmai serioasă. 😉
Chiar și așa, niște mici conexiuni poți face între cele 2 subiecte în sensul că teoria relativității se referă printre altele la timp, distanțe și viteza luminii, iar poezia Steaua face oarecum referire la aceleași lucruri.
La steaua care-a răsărit e-o cale-atât de lungă – distanță
Că mii de ani i-au trebui – timp
Luminii să ne-ajungă – viteza luminii. 🙂