O parabolă misterioasă

Cică trăiau în Beirut 2 prieteni: un preot ortodox român și un rabin evreu. Beirut (pentru cei care nu știu) este capitala Libanului, o țară musulmană extrem de relaxată și liberală.

Locuiau unul lângă celălalt chiar pe malul Mării Mediterane, într-un cartier pașnic și, deși erau prieteni, exista o concurență mocnită între ei.

Într-o duminică, când să meargă cu familia la sinagogă, rabinul văzu o mașină superbă în fața casei preotului. Nu le prea avea el cu mașinile, dar apropiindu-se, realiză că era un Rolls Royce Phantom. A înghițit în sec, însă invidia nu i se strecură în suflet, deoarece în suflet era deja Moses cu toată seminția lui.

A 2-a zi îl văzu pe preotul ortodox turnând în neștire găleți de apă peste mașină. Întrebându-l ce face, acesta îi spuse extrem de plin de sine: ”Îmi botez Rolls Royce-ul. De-acum el este creștin ortodox.”

Dacă peste faptul că vecinul său și-a luat o mașină scumpă și nouă a putut trece cu ușurință, evenimentul cu mașina făcută creștină și ortodoxă chiar în fața casei lui l-a marcat profund… și nu într-un sens înălțător. Se tot perpeli el zilele următoare până când i se pogorî ideea fix în moalele capului.

Duminica următoare, dis-de-dimineață, preotul nostru întru dreapta credință ieși din casă și împreună cu familia se îndreptă spre biserică. Surpriză mare, în fața casei rabinului trona un Jaguar F-Pace. Că mașina trona nu era nimic, dar rabinul era în spatele ei și tocmai terminase de scurtat o țeavă de eșapament, opintindu-se de zor cu flexul la cealaltă.

– Ce Doamne iartă-mă faci aici, vecine?

– Fac circumcizia acestui Jaguar. De-acum el este evreu.

PriestRabbi

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.