Oameni dragi și proști, nu este vorba despre like-uri

După cum spuneam și în articolul de ieri, nu mă aștept de la Tudor Chirilă și alți blogărași de matineu să aibă răbdare să caute, să citească și să înțeleagă mai mult de 10 rânduri scrise cu font de 20.

Cum se traduce asta? Foarte banal și ușor descurajator.

Avem reacții extrem de prompte și simpliste, dar care privesc doar chestii mărunte, lipsite de importanță și substanță. Ca să fie treaba oablă, aceste reacții sunt însoțite și de multă vervă disprețuitoare, violență verbală și autosuficiență retardă. Exemplul like-urilor și unlike-urilor de pe pagina lui Iohannis intră și el în această categorie a chestiilor mărunte, dar este doar mijlocul prin care ne dăm cu capul în gură și cu stângul în dreptul, nicidecum problema în sine.

Problema în sine este prostia fiecăruia dintre noi.

Hai să fiu mai blând și să reformulez. Problema este lipsa de cultură civică și politică, cauzată de perioada comunistă.

Okay, hai să nu fiu și eu prost și să mai reformulez o dată. Problema e că la chestiile mai ample și complexe, mult mai importante, care necesită un efort intelectual susținut și implicit mai mult timp de analiză zicem pas și alegem să îi lăsăm pe alții să se implice sau să își spună punctul de vedere. Poate și din cauza asta în fruntea multor instituții publice au ajuns personaje de-a dreptul strâmbe.

Varianta pesimistă și distructivă:

Ne plângem că la examene elevii nu sunt capabili să înțeleagă un text la prima vedere. Stați blând, voi nu îl înțelegeți nici la a 2-a și nici la a 3-a vedere. La a 4-a vedere sunteți deja obosiți și vă culcați, dacă și-așa nu ați înțeles nimic. Noapte bună.

Varianta optimistă și constructivă:

Data viitoare când vezi un subiect care te pasionează, rezervă-ți ceva mai mult timp studiindu-l. Dintr-o sursă, din 2 surse, din 3. Analizează, compară, gândește, fă conexiuni și de-abia după aia emite și tu o părere. Lasă celelalte posturi de pe fakelook să curgă. De oprit nu le vei putea opri, dar măcar vei deveni cât de cât competent și vei avea un argument solid în orice discuție care implică acest subiect. Succes.

http://guff.com/tag/stupid-people
http://guff.com/tag/stupid-people

 

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.