Moldova e în câmp și câmpul e în glod

Destoinicii noștri parlamentari tocmai au votat bugetele. Da, ambele; cel de Stat și cel al Asigurărilor Sociale. Singurul care se lasă așteptat de ani buni este Bugetul Asigurărilor Liberale de Stat.

Tratat la modul serios și responsabil, Bugetul unei țări nu e o glumiță ieftină spusă la o ”țigare” și mai ieftină. E vorba de multă atenție, prioritizare, argumentare, legalitate, escadrile de secretari de stat, cohorte de miniștri, comisii, ciorchini de parlamentari, dezbateri aprinse, amendamente, aprobări, voturi. Zeci și sute de oameni care lucrează, ideal vorbind, la gestionarea cu bună credință și expertiză a fondurilor țărișoarei. Și mai e vorba de ceva: de bani, de mulți bani, de foarte mulți bani.

Fiind un cetățean cu o cultură civică și politică mult peste medie, mi-am permis să răsfoiesc puțin mai mult Proiectul Bugetului de Stat pe anul 2016. Îmi puteți urma exemplul și voi, accesând site-ul Camerei deputaților: http://www.cameradeputatilor.ro/pls/dic/site2015.page?id=977.

Pierdut printre sinteze, cheltuieli, capitole, paragrafe, titluri, surse de finanțare și investiții, am remarcat totuși ceva ce nu mai miră pe nimeni. Aproape toți banii alocați proiectelor de infrastructură sunt masați în Erdely, sau cum i-ar spune locuitorii actuali, Transilvania.

Pe partea de drumuri avem:

  1. Autostrada Transilvania, aia pe care licuriciul Bechtel ne-a băgat-o pe gât până la cotor și noi am înghițit-o cu spume – aproape 700 milioane RON
  2. Autostrada Sibiu-Sebeș-Deva-Lugoj, aia surpată de la Aciliu la acilișa și pentru a cărei inaugurare intempestivă Rus și Ponta ar fi trebuit deja arestați preventiv – încă 350 milioane RON
  3. Autostrada Sebeș-Turda, care face legătura între surpare și licurici – 250 milioane RON.

Pe partea de infrastructură feroviară avem doar niște modernizări, că n-om face și noi o cale ferată între Brașov și Bacău care să nu ocolească prin Miercurea Ciuc sau Ploiești:

  1. Brașov-Sighișoara – 890 milioane RON
  2. Sighișoara-Simeria – 540 milioane RON
  3. Simeria-Gurasada – 320 milioane RON

În Moldova capitalistă, pentru al 27-lea an consecutiv, avem alocați pentru autostrăzi fix, țineți-vă bine: ZERO RON.

Așadar, singura soluție viabilă pentru frații noștri moldoveni de dincoace de Prut este agricultura de subzistență. Cum masculii feroce au plecat să culeagă afine în Spania și vișine în Italia, au rămas reprezentantele sexului adânc și strâmt să facă treaba de jos și să ridice la cote cât mai înalte producția de țuică de prune.

Impresie - Răsărit de soare. Expresie - Moldovence la câmp
Impresie – Răsărit de soare.
Expresie – Moldovence în câmp

Cuvânt nou în DEX obținut din contopirea femeilor cu rachiul: ZERON (nearticulat), s. m., pl. ZERONI – concept etern care descrie împietrirea în timp a țării lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.