Jesus – First degree Celsius

Dacă ar fi rămas în vigoare modelul de calibrare al termometrului lui Anders, ar fi trebuit ca azi să văd în bordul mașinii mele doar temperaturi de 980C, 990C și chiar 1000C.

De ce ? Simplu, pentru că așa a gândit scara temperaturilor astronomul, chimistul, fizicianul și matematicianul suedez, Anders Celsius. La 1000C apa îngheață, iar la 00C apa fierbe.

Așadar, ceea ce ni se pare astăzi extrem de normal și natural, și anume faptul că apa îngheață la 00C este doar o convenție, nu o realitate. Dacă mai putem la socoteală și presiunea atmosferică, nici convenția nu mai pare chiar așa de intransigentă.

Dovada o avem din faptul că și alții au mai încercat să se cațere pe această scară a temperaturilor și să își impună punctul de fierbere, de înghețare sau de vedere. Cu un succes notabil l-aș aminti pe Daniel Gabriel Fahrenheit.

În cazul în care vreți să vă dezvoltați imaginația și știința, exact în această ordine, puteți aflați la ce temperatură arde hârtia din cartea lui Ray Bradbury: Fahrenheit 451.

La un cu totul alt nivel și în cu totul altă bătălie s-au duelat Siddhārtha Gautama, Mahomed, Moise,  Adinatha, Zarathustra și Iisus.

Iar în bătălia asta câștigătorul a fost de departe Iisus din Nazaret, cunoscut și sub numele de Hristos.

De ce spun asta? Pentru că dintre toți, anul lui de naștere este acceptat (chiar și de majoritatea adepților celorlalte religii) ca fiind începutul erei noastre. 😉

Convenție sau nu?

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.