4 noiembrie – Amsterdam

4 noiembrie

 

1783 – Simfonia numărul 36, scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart, este cântată prima dată la Linz, în Austria. Simfonia a fost scrisă în 4 zile de marele compozitor.

 

 

 

1942A 2-a bătălie de la El Alamein și prima înfrângere decisivă a Puterilor Axei în cel de-al doilea război mondial, survenită pe frontul din Africa de Nord.

Prima dată când un comandant nu respectă un ordin direct al lui Hitler. Autorul acestei atitudini, mareșalul Erwin Rommel alege retragerea spre Tunisia, în locul continuării luptei în Egipt și încercarea cuceririi Canalului de Suez.

 

1973 – În Olanda are loc prima manifestare împotriva poluării autovehiculelor. Șoferii de pe autostrăzi sunt înlocuiți de către bicicliști și skateri.

De menționat că în această țară se află cel mai mare procentaj de biciclete pe cap de locuitor, 99,1 %, fiind și cel mai răspândit mijloc de transport. Pe cale de consecință, în Olanda sunt peste 16 milioane de biciclete, apropiindu-se ridicol de mult ca număr de populația țării.

Se estimează că 27 % din toate călătoriile sunt făcute pe bicicletă, distanța medie pedalată de o persoană într-o zi fiind de 2.5 km.

Olandezii cheltuie în jur de 1 miliard (ați citit bine) de euro anual pe biciclete.

În 2010 și în 2011 au fost vândute circa 3 milioane de biciclete.

În fruntea orașelor cu cea mai bună infrastructură dedicată bicicletelor se află … Amsterdam. Aici există peste 400 de rute dedicate bicicletelor și aproximativ 40 % din transport se realizează pe 2 roți.

Nimerindu-mă și eu în acest orășel și cunoscând cutuma locului, am utilizat autovehiculul din dotare doar în timpul nopții, chiar și atunci fiind nevoit să ofer niscaiva priorități bicicliștilor. Iar pentru cei care cred că am ales să vizitez Amsterdam-ul noaptea din alte motive, nu pot decât să le spun că au dreptate. 😀

2008Barack Obama devine primul afro-american ales președinte al Statelor Unite ale Americii.

Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.